Niebieska Strefa A A+ A++

Aktualności

Wieczór turecki w Filii nr 9

2025-03-14

Wieczór turecki przyciągnął wielu gości do Filii nr 9 MBP im. Jerzego Pilcha w Kielcach. Niecodziennie wydarzenie kulturalne zorganizowano wraz z wolontariuszami Regionalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach, aby uczcić ponad 600-letnią tradycję wzajemnych stosunków dyplomatycznych pomiędzy Polską a Turcją.

Podczas oficjalnej części goście z Turcji: Yunus Akcay, Umut Lale, Doroin Yesilbagciyan oraz Mustafa Sonmez opowiadali o historii, kulturze, literaturze oraz współpracy obu krajów. Przypomniane zostały ważne nazwiska Polaków, wciąż zajmujących szczególne miejsce w dziejach dawnego Imperium Osmańskiego, jak na przykład nasz wieszcz Adam Mickiewicz. Przedstawiono również historie tych żyjących współcześnie, skupionych w polskiej wsi – Adampol (Polonezkoy), którzy są potomkami emigrantów z czasów zaborów.

Po tej solidnej dawce wiedzy w mniej oficjalnej części wieczoru wolontariusze opowiedzieli o współczesnych aspektach życia w ich ojczyźnie, miejscach wartych zobaczenia czy odkrycia, sposobach spędzania wolnego czasu oraz odbiorze Polaków - jakie widzą różnice między nami, jakie podobieństwa. Oczywiście nie zabrakło tematu tureckich smaków – podjęto próbę wyjaśnienia fenomenu Kebaba oraz jego nazewnictwa. Znany powszechnie kebab to tak naprawdę… doner. Obalono też dwa inne mity, w Turcji kobiety nie mają obowiązku noszenia burki a w naturalnych warunkach nie spotkamy nigdzie… wielbłąda.

W części artystycznej zaprezentowano utwory tureckiego poety Nazim Hikmet’a „Severmisim meger” oraz fragment „Ballady tureckiej” Adama Mickiewicza. Na ukulele zgrała wolontariuszka Dorin, po czym wspólnie odtańczono turecki narodowy taniec. Nie zabrakło tradycyjnego quizzu wiedzy z nagrodami oraz pozdrowień przesłanych z Turcji od byłej wolontaruszki RCW Ruy. Nagrody otrzymali również nasi wspaniali goście oraz ich koledzy z Centrum Wolontariatu, którzy dzielnie wspierali swoich przyjaciół w tym przedsięwzięciu.

Przy tureckich dźwiękach, między innymi wykonanej przez panią z publiczności na żywo piosence w języku tureckim oraz utworach Leyli Gencer, tureckiej diwy operowej polskiego pochodzenia, przystąpiono do degustacji tureckich smaków. Sałatka jogurtowa z makaronem, Lentill Balls kofte, Pancar salad i Kisir oraz pyszna aromatyczna herbata i tzw. osmańska kawa to przysmaki, których można było skosztować podczas wieczoru. Rozmowom w kuluarach, uściskom i zachwytom nad niesamowitymi orientalnymi smakami nie było końca.

Za pomoc w organizacji przedsięwzięcia dziękujemy wolontariuszom RCW w Kielcach oraz ich koordynatorkom Sylwii Ziębie i Agacie Rutczyńskiej. Wyrazy wdzięczności kierujemy także do całego zarządu za użyczenie sprzętu. Specjalnie podziękowania dla salonu meblowego BODZIO za pomoc w aranżacji scenografii.

Fotogaleria